g
Printer Friendly Version

editor  
BellaOnline's Meditation Editor
 

Anneke en Hans leren een dansmeditatie

Dit is een avontuur van Anneke en Hans, een 9 jaar oude tweeling, die in een Noord-Hollands dorp wonen, waar veel met bos begroeide parkjes en brede sloten zijn.

Na een extra drukke dag op school wilden de twee kinderen eens een keertje heel kalm aan te doen op hun weg naar huis. Daarom besloten ze de kronkelpaadjes te nemen door een nabijgelegen park met hoge populieren, taxusbomen en zwarte bramen langs de oever van een ondiepe vaart.

Toen ze voorbij de school buiten de beschutting van de hoge bakstenen huizen met hun spitse daken waren gekomen, betraden ze een klein bos. Hans en Anneke merkten dat de wind harder blies dan ze hadden verwacht. Daarom stopten ze even naast het pad om hun jacks aan te doen.

Boven hun hoofd hoorden ze het gezang van de vogels en zagen ze de toppen van de hoge populieren heen en weer zwaaien. Het leek of de vogels, met hun veren opbollend door de wind, in elkaar gedoken zaten en zich stevig vastklampten aan de takken om hun evenwicht niet te verliezen.

Omdat kinderen graag spelen en de natuur nabootsen, kreeg Anneke het idee om te doen alsof ze de wind in de hoge bomen waren en daarbij hun armen boven hun hoofd heen en weer van links naar rechts en terug te zwaaien. Dus begonnen de kinderen in een dans van een paar minuten het ruisen van de wind te imiteren door in en uit te ademen als ze naar rechts bogen en in en uit te ademen als ze naar links bogen.

Toen ze een ogenblikje uitrustten, drong het tot Hans door dat hun ‘wind dans’ de spanning van school had opgelost en hij vertelde het aan zijn zus. Ze waren het erover eens dat ze zich nu veel beter voelden.

Op dat moment zagen ze een Vlaamse gaai hoog in de boom zitten en ze noemden hem ‘Guus de Gaai’. Hij liet telkens opnieuw een ritmische roep horen van ‘ie – ie –iek’, ‘ie – ie –iek’, helemaal opgaand in zijn missie.

Anneke en Hans merkten ook andere vogels op die een ritmisch gezang lieten horen. Ze probeerden de roep van de vogels na te bootsen, maar het was moeilijk om de geluiden goed te horen. Ze zeiden tegen elkaar dat ze meer tijd en aandacht moesten besteden aan het gezang van de vogels om hun roep echt goed te leren.

Na een poosje lieten ze het kleine bos achter zich en liepen het pad naar huis op. Ze vergaten de les van die dag niet en wisten voortaan dat dansen met regelmatig in- en uitademen hun spanning oploste en hen weer met frisse energie vulde!

Opmerking: de personages en verhalen zijn verzonnen, maar de meditatielessen zijn echt.

Anneke and Hans leren mediteren - inleiding
1. Anneke en Hans leren een dansmeditatie in het park
2. Anneke en Hans leren een ontspanningsmeditatie in de wei
3. Anneke en Hans leren een zitmeditatie aan het strand
4. Anneke en Hans leren een loopmeditatie langs de vaart
5. Anneke en Hans leren een les over instant meditatie en zachtmoedigheid

Anneke and Hans Meditation Stories in English

gebonden uitgave van:
"Fundamentele bewegingen voor kinderen met dansjes, meditaties en yoga" door Susan Kramer - 16 ritmische, basale, motorische vaardigheden, 9 dansjes, 9 meditaties voor ontspanning en 15 zacht bewegende yoga houdingen voor kinderen van alle leeftijden en bekwaamheden. Volledig geïllustreerd, 108 pagina's.

Opmerking: de personages en verhalen zijn verzonnen, maar de meditatielessen zijn echt.

Verhalen en foto’s - Susan Helene Kramer
Vertaald uit het Engels door Stan Schaap

Sign up below or in the right-hand column for our meditation site newsletter. It only requires your email address and is never given out or sold to anyone. If at any time you wish to stop receiving it, each newsletter contains a link to unsubscribe. Each person must sign up themselves. We can't sign up for you. It is an easy way to keep abreast of new articles on the meditation site. Make meditation part of your daily routine and let the bellaonline meditation articles help you select just what kind of meditation is right for you, whether you are a child, teen, or adult, a beginner, or advanced practitioner.

Article by Susan Helene Kramer

Meditation Site @ BellaOnline
View This Article in Regular Layout

Content copyright © 2013 by Susan Helene Kramer. All rights reserved.
This content was written by Susan Helene Kramer. If you wish to use this content in any manner, you need written permission. Contact Susan Helene Kramer for details.| About BellaOnline | Privacy Policy | Advertising | Become an Editor |
Website copyright © 2014 Minerva WebWorks LLC. All rights reserved.


BellaOnline Editor