g
Printer Friendly Version

editor  
BellaOnline's Meditation Editor
 

Zitmeditatie - kinderen - ademhaling

Nederlands

Kinderen houden van de natuur en daarom zijn kleine dieren heel geschikt als voorstelling om op te mediteren. Velen van ons hebben in de loop van ons leven de tekenfilms in technicolor leren waarderen en de vele boeken waarin sprekende dieren levenslessen in praktijk brengen voor het algemeen welzijn.

Zitmeditatie oefening

Regelmatige ademhaling

Om kinderen in zitmeditatie in te wijden, zul je zelf het voorbeeld moeten geven dat ze moeten navolgen.

Laat iedereen met jou in een kring gaan zitten op een tapijt of deken, gezicht naar het midden, benen gekruist en handen in elkaar gevouwen, rustend in de schoot.

Vraag de kinderen nu om jouw speciale ademhaling na te doen. Leg ze daarbij steeds vooraf uit wat je gaat doen, zoals: "We gaan regelmatig in- en uitademen zoals een jong hondje dat een dutje doet. Op de eerste tel ademen we in (doe het inademen voor) en op de tweede tel ademen we uit (doe het uitademen voor). Laten we nu allemaal het regelmatig ademen proberen (laat iedereen drie ronden van gelijkmatig verdeelde in- en uitademing proberen)."

Probeer je uitleg over de voordelen van gelijkmatige ademhaling af te stemmen op de leeftijdsgroep.

Als je kinderen ten minste de schoolgaande leeftijd hebben, leg ze dan uit dat gelijkmatige ademhaling hen weer rust geeft als ze gespannen of boos zijn; dat het een goede oefening is, waarvan niemand in de gaten zal hebben dat ze het doen. Het is hun eigen EHBO koffertje om weer rustig en meester van zichzelf te worden.

Als je werkt met kleuters, leg dan uit dat gelijkmatig ademen, zoals een jong hondje dat ligt uit te rusten, hen ook rustig maakt en de tijd geeft om zich weer beter te voelen als ze van streek zijn geweest of hebben gehuild.

Zitmeditatie onderwijzen aan kinderen - voorstellingswereld en stilte periode

How to Teach Kids Sitting Meditation - English Language

Dutch - Nederlands

gebonden uitgave van:
"Fundamentele bewegingen voor kinderen met dansjes, meditaties en yoga" door Susan Kramer - 16 ritmische, basale, motorische vaardigheden, 9 dansjes, 9 meditaties vor ontspanning en 15 zacht bewegende yoga houdingen voor kinderen van alle leeftijden en bekwaamheden. Volledig ge´llustreerd, 108 pagina's.

Article by Susan Kramer. Nederlandse vertaling door Stan Schaap.

Meditation Site @ BellaOnline
View This Article in Regular Layout

Content copyright © 2013 by Susan Helene Kramer. All rights reserved.
This content was written by Susan Helene Kramer. If you wish to use this content in any manner, you need written permission. Contact Susan Helene Kramer for details.| About BellaOnline | Privacy Policy | Advertising | Become an Editor |
Website copyright © 2015 Minerva WebWorks LLC. All rights reserved.


BellaOnline Editor