logo
g Text Version
Beauty & Self
Books & Music
Career
Computers
Education
Family
Food & Wine
Health & Fitness
Hobbies & Crafts
Home & Garden
Money
News & Politics
Relationships
Religion & Spirituality
Sports
Travel & Culture
TV & Movies

dailyclick
Bored? Games!
Nutrition
Postcards
Take a Quiz
Rate My Photo

new
European Travel
Action Movies
Bible Basics
Houseplants
Romance Movies
Creativity
Family Travel


dailyclick
All times in EST

Clairvoyance: 08:00 PM

Full Schedule
g
g Homeschooling Site

BellaOnline's Homeschooling Editor

g

Thanksgiving on Thursday

Guest Author - Alissa Moy

Thanksgiving on Thursday is a classic go-to book for homeschooling families. Geared for children in grades two and up, this series follows the adventure of Jack and Annie as they travel through time. Thanksgiving on Thursday brings them back to the setting of the original Thanksgiving feast, and with it brings fun and excitement. Here are several ideas to utilize this holiday themed chapter book within your homeschool lessons.

Spelling and Vocabulary Words- Discuss these words, create a spelling test with activities, games and printables at Spelling City.com, or have your older student look up the definitions:

crisp

toil

fowl

thanks

cured

pouch

pilgrim

colony

hunt

chief


Here are some comprehension questions to ask your child:

1. What is Morgan Le Fay's mission?
Answer- He needs to gather books.

2. What are Jack and Annie looking for on this adventure?
Answer- They are looking for a magic that is deemed special.

3. What did Jack and Annie dress as in this adventure?
Answer- They dressed as Pilgrims.

4. Who did Jack really want to meet on this trip?
Answer- He wanted to meet Squanto.

5. How did Jack explain he and Annie's presence at this "Thanksgiving"?
Answer- He told everyone that he and Annie had sailed to America with Captain John Smith.

6. How did the pilgrim children in the story help their parents?
Answer- This will vary; possible answers include gardening, hunting for food, watching siblings, etc.

7. What was Squanto's gift to Jack and Annie?
Answer- Squanto gave the children corn seeds.

8. How was the Thanksgiving bounty served to all?
Answer- The meal was served on wooden plates.

9. What did Govenor Bradford do prior to eating the Thanksgiving meal with everyone?
Answer- He gave thanks, or said Grace.

10. What did the Wampanoag Native Americans bring to the feast?
Answer- The Wampanoag's brought deer, five of them to be exact.


Take some time to visit the link at the end of this article to the specific Thanksgiving on Thursday teacher's Site. Here you can find directions to make your own "Cornucopia", writing prompts, and a printable "Quilt of Thanks" worksheet. www.magictreehouse.com/bookdetail-thanksgivingonthursday



Students need help - Get TeachPro.
This site needs an editor - click to learn more!

Add Thanksgiving+on+Thursday to Twitter Add Thanksgiving+on+Thursday to Facebook Add Thanksgiving+on+Thursday to MySpace Add Thanksgiving+on+Thursday to Del.icio.us Digg Thanksgiving+on+Thursday Add Thanksgiving+on+Thursday to Yahoo My Web Add Thanksgiving+on+Thursday to Google Bookmarks Add Thanksgiving+on+Thursday to Stumbleupon Add Thanksgiving+on+Thursday to Reddit




RSS | Related Articles | Editor's Picks Articles | Top Ten Articles | Previous Features | Site Map


For FREE email updates, subscribe to the Homeschooling Newsletter


Past Issues


print
Printer Friendly
bookmark
Bookmark
tell friend
Tell a Friend
forum
Forum
email
Email Editor


Content copyright © 2014 by Alissa Moy. All rights reserved.
This content was written by Alissa Moy. If you wish to use this content in any manner, you need written permission. Contact BellaOnline Administration for details.

g


g features
Craft and Learn- Birds

Five In A Row

Poetry Basics Lesson Ideas

Archives | Site Map

forum
Forum
email
Contact

Past Issues
memberscenter


vote
Poetry
Daily
Weekly
Monthly
Less than Monthly



BellaOnline on Facebook
g


| About BellaOnline | Privacy Policy | Advertising | Become an Editor |
Website copyright © 2014 Minerva WebWorks LLC. All rights reserved.


BellaOnline Editor